За театъра ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР НЕВЕНА КОКАНОВА ЯМБОЛ
Билети
Билети

ХХII-ри Театрални празници - 2017 г.

И тази година поредното ХХII –ро издание на Театралните празници „Невена Коканова“ ще предложи на ямболската публика шест много различни спектакъла разкриващи богатия диапазон на трупите в държавните театри. Състоянието на българския театър от доста време е подложено на непрекъснати дисекции, перманентно му се предлагат варианти за преструктуриране и му се поставят непосилни финансови изисквания. И въпреки това трупите успяват да мислят за качествена драматургия, за подобаваща изява на своите актьори, да привилчат млади колеги и не на последно място да не забравят своето призвание – да прехвърлят искрата на театралната магия към сърцата на зрителите. Точно това и ще видим тази година от всички, които са поканени да дойдат в Ямбол. Освен това жанровото и стилистично разнообразие винаги търсено през годините при подготовката на Театралните празници и тази година ще е определящо за ХХІІ-то издание.

Забележително е присъствието на заглавие от българската класика – „В полите на Витоша“ от Пейо Яворов , редом до английската – „Колко е важно да бъдеш сериозен“ на Оскар Уайлд и то представени от една от традиционно най-силните ни трупи – тази на Театър Българска Армия. В състава на Военния театър има достатъчно талантливи и популярни актьори, но все пак изборът на Радина Кърджилова за ролята на Мина, както и Анастасия Ингилизова и Нети в главните роли на толкова остроумния текст на Оскар Уайлд будят респект и възхищение. Интересен , но тотално различен поглед към класиката ни предлагат колегите от РДТ „Николай Хайтов“ Смолян. Техният прочит на Шекспир с много чувство за хумор развива родопска пародия със заглавие „Румеу и Жолиета от Дунюву“ , които освен, че владеят прекрасно диалекта, на който е написан текста залагат изцяло на автентичния родопски хумор съпроводен с много музика на живо. Присъствието на почти цялата трупа в решението на спектакъла отново показва възможностите на състава, който за първи път гостува на Театралните празници. Добре познати на ямболци са други два театъра, които заедно с очаквания мирис на море подсказват и емоциите на идващото лято. И Варна, и Бургас избраха да ни гостуват с брилянтни комедии, които да заредят публиката с отлично настроение. Авторите и на „Прелестите на изневярата” Валентин Красногоров и на „Примадони” Кен Лудвиг са доказани майстори на интригата и ситуационните комедии и ако един театър иска качествено да забавлява своите зрители – това е верният избор. От доста време Пловдивският театър не беше гостувал на Театралните празници „Невена Коканова” и изборът им на заглавие за тази година е една много интересна пиеса на съвременната авторка Сара Рул. „Чиста къща” събира в себе си няколко сюжета, чийто общ ключ е погледът към живота и любовта изпълнен с надежда и светлина. Може би, защото женските роли са преобладаващи в спектакъла, може би защото добротата все пак трябва да ни води, а може би, както казва една от героините в пиесата, „ако повече жени можеха да разказват вицове щеше да има повече правда в този свят”.

Това , което предстои да се случи в Ямбол само след десетина дни за пореден път доказва, че и без конкурси и фестивали, хората успяват да изберат добрия театър. Интересът на публиката , както и критериите й се формират от разнообразието и информираността. Затова колкото повече и по-разнообразни спектакли може да види и съпостави - толкова по-добре. Хубавото е, че и театрите разбират това и качеството на предлаганото от тях расте с всяка изминала година.

На добър час на ХХІІ–те Театрални празници "Невена Коканова”!

Назад

ПартньориПартньори

НАЦИОНАЛЕН ФОНД Художествена Галерия Жорж Папазов Регионален исторически музей Ямбол Птицекланица