Драматичен театър "Невена Коканова" - град Ямбол

ДТ „Невена Коканова” е държавен институт повече от 60 години, но историята му започва много преди това - в далечната 1870 година с представление на „Многострадалната Геновева”, посрещнато с възторг от местната публика. Малко по-късно от Ямбол започва своя път и първата жена-актриса Матилда Попович. Тук стартира и издаването на периодичния театрален печат у нас. В началото на века публиката посреща по същия начин и трупите на Матей Икономов и Роза Попова, а през 1920 година се създава Акционерен театър с редовни представления. Сред артистите са имена като Г. Стаматов, Н.Гайдов, Тр. Трифонов, Н. Щилянов, В.Гълъбов. През 1922 г. Ямбол става средище на Южнобългарския театър и тогава започва усилено събиране на средства за построяване на собствена сграда, а през 1927 г. градът има вече и своя постоянна трупа.

Историята на театъра ни е обширна и интересна, но по-важното е че и днес той успява да съхранява своята, все така въодушевена публика, да поддържа постоянна трупа, да създава спектакли адресирани към широка възрастова аудитория, да се грижи за репертоар, с който не само да оцелява финансово, но и да формира духовния живот на града.

На ямболска сцена са се изявавали много известни актьори и режисьори. Много млади хора са тръгнали от тук, за да утвърдят впоследствие своите имена. Градът, театърът цени и уважава всички тях! Но символът, който носи името на незабравимата Невена Коканова, говори много за духа и силата на Ямболския театър. Невена прави първите си стъпки тук, само на 17 години и изиграва роли, като Фениса и Жулиета – за това се изисква, както талант, така и вяра в неговите възможности!

Всяка година в Ямбол се провеждат театрални празници, които също носят името на Невена Коканова. Тяхното развитие през годините показва, че си струва да придадем повече смисъл на изявите на всички тези добри спектакли, които идват при нас. А и името на Невена го заслужава! Затова от 17-то им издание през 2012 г. ще се постараем да отличим актрисите изявили се на нашата сцена! Всички – минали по стъпките на Невена ще си тръгват от тук с грамота „Босоногата Жулиета” – името с което ямболци помнят своята любимка! С надеждата да останат в сърцата им по същия начин – достойно и красиво!